Resilient Agriculture in Action: ASAC Technology and Its Impact on Common Bean in the Ch’ortí’ Region

Authors

  • Vinicio Arnoldo Guerra Martínez Universidad de San Carlos de Guatemala
  • Servio Darío Villela Morataya Universidad de San Carlos de Guatemala

DOI:

https://doi.org/10.70939/revistadiged.v2i2.43

Keywords:

sustainable agriculture, black bean, ASAC technology, grain yield, climate resilience

Abstract

OBJECTIVE: to evaluate the effect of Climate-Smart Agriculture (ASAC) technology on the yield of three black bean (Phaseolus vulgaris) varieties in rural communities of Olopa, Chiquimula. METHOD: an experiment was conducted using a paired plot design in two localities (La Prensa and Tituque), where three bean varieties were cultivated under two management systems: traditional and ASAC. The variables measured were grain yield (kg/ha) and production costs. Statistical analysis was performed using the Student's t-test for independent samples. RESULTS: ASAC technology significantly outperformed traditional management, with an average yield of 439.67 kg/ha compared to 320.11 kg/ha (p = 0.0334). The Vaina Morada variety under ASAC technology achieved the highest yield among all treatments, averaging 539.67 kg/ha. Economically, the benefit/cost ratio was 1.19 under ASAC, compared to 0.71 with traditional practices, indicating greater productivity and financial efficiency in sustainably managed plots. CONCLUSION: ASAC technology significantly enhances bean yield and profitability under Dry Corridor conditions. It represents a viable and resilient alternative to climate challenges, with strong potential to improve rural food security.

Author Biographies

Vinicio Arnoldo Guerra Martínez, Universidad de San Carlos de Guatemala

Estudiante de la maestría en Producción y Alimentación  Resiliente, con énfasis en Seguridad Alimentaria y Nutricional y a nivel de licenciatura graduado como Ingeniero Agrónomo, todos los estudios realizados en el Centro Universitario de Oriente  de la Universidad de San Carlos de Guatemala.

Servio Darío Villela Morataya, Universidad de San Carlos de Guatemala

Estudiante del doctorado en Investigación en Educación, con maestría en Desarrollo Rural y Cambio Climático y a nivel de licenciatura graduado como Ingeniero Agrónomo en Sistemas de Producción, todo realizado en el Centro Universitario de Oriente de la Universidad de San Carlos de Guatemala. Me he desempeñado desde el 2015 como investigador del Programa de Consorcios Regionales de Investigación Agropecuaria del IICA y desde el 2019 como coordinador de la Cadena de Maíz en el Oriente, ejecutando hasta la fecha un total de 5 investigaciones: Productos alternativas para el control de gorgojo del maíz, Presencia de micotoxinas en maíz producido y consumido por familias del área rural de la región chortí de Chiquimula, Potencial de rendimiento de 5 variedades de maíz en la región oriente de Guatemala, Validación de densidades de siembra en el corredor seco del oriente de Guatemala, fertilización química-orgánica en combinación con 2 niveles de n-p-k en la producción de maíz en tres localidades del departamento de Chiquimula.

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Published

2025-08-25

How to Cite

Guerra Martínez, V. A., & Villela Morataya, S. D. (2025). Resilient Agriculture in Action: ASAC Technology and Its Impact on Common Bean in the Ch’ortí’ Region. Revista Científica Avances En Ciencia Y Docencia, 2(2), 45–53. https://doi.org/10.70939/revistadiged.v2i2.43