Ethnobotanical study of food plants in Sotzil village, municipality of San Juan Chamelco, Alta Verapaz

Authors

  • Wilver Roberto Molina Castañeda Universidad de San Carlos de Guatemala

DOI:

https://doi.org/10.70939/revistadiged.v2iEspecial.56

Keywords:

food security, ethnobotany, native plants, introduced plants, research

Abstract

OBJECTIVE: to identify the native and introduced food plant species in Sotzil village, municipality of San Juan Chamelco, Alta Verapaz, aimed to recognize their contribution to the community’s food and nutritional security. METHOD: the research was conducted using a mixed methods approach, applying ethnobotanical techniques such as transect walks, structured interviews, bibliographic review, and collection of plant material. The sample consisted of 34 families selected through simple random sampling from a total of 197. This methodology made it possible to gather information on the species used for food purposes, their edible parts, and forms of consumption. RESULTS: a total of 57 species were identified, of which 35 were introduced and 22 natives; 67% corresponded to herbs, 23% to trees, and 10% to shrubs. The most consumed plants were Sechium edule Jacq Sw, Solanum nigrescens Mart. & Gal, Amaranthus hybridus L., Cucurbita pepo L., Cucurbita ficifolia Bouché., Beta vulgaris var. cicla (L.) K. Koch., Dahlia imperialis Roezl ex Ortgi., Crotalaria longirostrata, Tinantia erecta. (Jacq.) Schltdl y Nasturtium officinale. The most frequently used parts were leaves, fruits, and seeds. CONCLUSION: the results highlight the relevance of traditional knowledge in the conservation and use of local plant resources. It is concluded that the diversity of food species recorded represents a viable alternative to strengthen food security through the sustainable use and appreciation of the nutritional potential of the flora present in the natural environment.

Author Biography

Wilver Roberto Molina Castañeda, Universidad de San Carlos de Guatemala

es ingeniero agrónomo en sistemas de producción agrícola, egresado de la Universidad de San Carlos de Guatemala, del Centro Universitario de El Progreso y actualmente docente de dicha institución. Cuenta con una especialización en Producción Agrícola Bajo Condiciones Controladas de la Universidad Rafael Landívar y cursa el último año de la maestría en Producción Agrícola Bajo Condiciones Controladas de la Universidad Rafael Landívar y la maestría en Docencia Universitaria con Énfasis en Andragogía de la Universidad de San Carlos de Guatemala, Centro Universitario de El Progreso. Realizó su trabajo de graduación de licenciatura a través de un Estudio Etnobotánico de Plantas Alimenticias para contribuir con la Seguridad Alimentaria y Nutricional, diagnóstico y servicios realizados en la aldea Sotzil, municipio de San Juan Chamelco, Alta Verapaz. 

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Published

2025-10-25

How to Cite

Molina Castañeda, W. R. (2025). Ethnobotanical study of food plants in Sotzil village, municipality of San Juan Chamelco, Alta Verapaz. Revista Científica Avances En Ciencia Y Docencia, 2(Especial), 103–111. https://doi.org/10.70939/revistadiged.v2iEspecial.56

Issue

Section

Artículos